Domowe syropy – jak wzmocnić odporność zimą?

Jesień i zima to okres w którym jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i infekcje. Codziennie mijamy osoby cierpiące na katar i ból gardła, od których nie trudno się zarazić.

Tak zaczyna się epidemia grypy i anginy, dlatego warto zadbać o odporność. Już na początku jesieni zauważyłam, że w naszym domu choruje się częściej, niż zwykle. Kiedy mój mąż z zadowoleniem kończył opakowania leków na przeziębienie, objawy przechodziły na mnie. Chorowaliśmy w kółko zarażając się na zmianę. Przeziębienia przybierały różne formy, od lekkiego kataru po wysoką gorączkę, która uniemożliwia nam normalne funkcjonowanie. Ilość zażywanej przez nas chemii zaczęła mnie przerażać.

Na odporność wpływ ma wiele czynników takich jak sposób żywienia, aktywność fizyczna, stres, sen, a nawet ubiór. Ostatnio coraz częściej podkreśla się, że odporność pochodzi z brzucha. Ten związek wydaje się oczywisty, ponieważ większość komórek odpowiedzialnych za układ odpornościowy znajduje się w przewodzie pokarmowym. Dlaczego więc nie korzystać z naturalnych lekarstw by wzmocnić odporność organizmu, poprawić samopoczucie i zmniejszyć dolegliwości związane z chorobą?

W tym celu postanowiłam przygotować domowe syropy na wzmocnienie odporności i przeziębienia. Można je stosować już od początku jesieni, żeby zapobiec potencjalnej chorobie lub doraźnie, gdy czujemy wyraźne pogorszenie. Zrobienie ich jest bardzo proste, a działanie naprawdę widoczne.

Syrop z cebuli

Najprostszy syrop na świecie, wymaga jedynie dwóch składników cebuli i miodu. Warto zadbać o to by miód był dobrej jakości,  najlepiej kupić go w sprawdzonym źródle. Wybieramy miód surowy, nie dodawajcie produktu miodopodobnego. Kroimy cebulę, zalewamy miodem i odstawiamy na kilka godzin.

Składniki:
2 cebule
miód


Syrop bomba witamin

Ten syrop będzie smaczny o ile pozostaniecie wierni proporcjom. Wszystkie składniki oprócz cynamonu i goździków należy drobno pokroić. Najlepiej wybrać cytrynę ekologiczną- obieramy ją ze skórki i pozbywamy się pestek, żeby mikstura nie była gorzka. Cynamon warto wybrać cejloński, jest dostępny w supermarketach, a ma większe właściwości prozdrowotne. Wszystkie składniki zalewamy miodem i odstawiamy n kilka godzin.

Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 cm korzenia imbiru
1 cytryna
kilka goździków
1 łyżeczka cynamonu
miód


Syrop marchewkowy

To mój ulubiony syrop. Marchewki obieramy, kroimy na małe części i gotujemy do miękkości. Czekamy aż woda ostygnie, żeby nie tępić ostrzy blendera. Całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy miód do smaku. Ilość dodanej wody zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać. Syrop z marchewki pomaga usunąć flegmę, dlatego warto go przyrządzić jeśli borykamy się z infekcją górnych dróg oddechowych. Ten syrop musi być przechowywany w lodówce.

Składniki:
4 marchewki
5 łyżek miodu
woda


życzę Wam dużo zdrowia ♥

Jestem ciekawa Waszych sposobów na wzmocnienie odporności?

You Might Also Like

21 komentarzy

  • Reply Bookendorfina Izabela Pycio 01/28/2019 at 07:19

    Syropu marchewkowe jeszcze ani nie robiłam, ani nie próbowałam, trzeba będzie to nadrobić. :)

  • Reply Ewa www.inaisewa.blogspot.com 01/24/2019 at 23:21

    Tez często robię syrop z cebuli

  • Reply Pawel 01/20/2019 at 14:04

    Syrop z cebuli pamiętam z dzieciństwa, nie kojarzy mi się zbyt dobrze… :)

  • Reply sylwia skowyrska 01/16/2019 at 14:24

    Syropu marchewkowego jeszcze nigdy nie piłam! :)

  • Reply Kornel Tomicki/Trener relacji 01/16/2019 at 13:32

    Na zime przygotowuje sobie zawsze coś w podobie do Twojej bomby witamin – działa wspaniale! ;)

  • Reply Atrakcyjne wakacje 01/16/2019 at 11:32

    Świetne przepisy na pewno skorzystamy

  • Reply KrystynaB. 01/16/2019 at 10:04

    Wyglądają bardzo zachęcająco i w dodatku lecznicze :-)

  • Reply Wredotek.pl 01/16/2019 at 09:45

    Syrop z cebuli to mój dziecięcy klasyk. Pamiętam jak mama mnie nim leczyła, jak bardzo uwielbiałam jego smak i jak bardzo skuteczny był.

  • Reply Aleksandra 01/16/2019 at 09:00

    Każdej zimy robiłam syrop z cebuli, ale o marchewkowym słyszę po raz pierwszy.

  • Reply Anna 01/16/2019 at 06:47

    ten z marchewki muszę wypróbować :)

  • Reply Anszpi 01/15/2019 at 22:48

    Smakowo jestem w stanie skusić się tylko na syrop z marchwii

  • Reply Edyta 01/15/2019 at 22:30

    Ten marchewki fajny. Jesli ja,tylko zetrzesz mozesz,zrobic dzem.iranski

  • Reply krystynabozenna 01/14/2019 at 22:20

    Skoro one takie wzmacniające to może je można jeść tak by uzupełnić witaminy ?
    Ten syrop bomba witamin chyba można ?

  • Reply Monika Kilijańska 01/14/2019 at 20:02

    Marchewkowego w życiu jeszcze nie piłam!

  • Reply Edyta 01/14/2019 at 19:44

    Fajne…dzisiaj zrobilam lemoniada z cytryn z czosnkiem i imbirem tez polecam

  • Reply Ania 01/14/2019 at 11:36

    syrop z cebuli to niestety sam cukier (nawet jak sie doda miód zamiast niego). Próbowałam z ksylitolem i też puszcza sok

  • Reply Agnieszka 01/13/2019 at 22:23

    Syrop z cebuli znałam, ale tego drugiego już nie… muszę go zrobić!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  • Reply Ccdd.com.pl 01/13/2019 at 20:49

    No właśnie… zapomniałam o tych wspaniałych sposobach. Chorujemy juz od dobrych trzech tyg. Niby przechodzi i znowu… mam cebulę i dobry miód. Zaraz idę robić. Będzie na rano. Dziękuję!

  • Reply Magdalena - Weekendownik 01/13/2019 at 20:28

    Bardzo podobne syropy robię w sezonie przeziębieniowym :) Jednak zazwyczaj wrzucam do miseczki ze względu na krótki okres przydatności do spożycia :) U Ciebie wygląda to przepięknie i aż chce się łykać łyżką :)

  • Reply Trendy Mama 01/13/2019 at 19:34

    Świetne sposoby! Syrop marchewkowy to nowość! Wypróbujemy.

  • Reply Książka w autobusie 01/13/2019 at 17:05

    Cudowne sposoby, koniecznie muszę je wypróbować.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress