Jak dbam o swoją sylwetkę ?

Niektóre kobiety dostają idealną sylwetkę w prezencie od losu, pozostałe z nas muszą wykazać się wewnętrzną dyscypliną, której często towarzyszy ciężka praca na siłowni. Myślicie, że wszystkie gwiazdy mają predyspozycje do bycia super modelkami? Oczywiście dbanie o kondycję to po części ich praca, ale skoro one mogą..

 

Gwiazdy w telewizji to jedno, a zderzenie z codzienną rzeczywistością to drugie, najważniejsze to znaleźć balans pomiędzy “żyję tu i teraz”, a wszechobecną modą na bycie fit. Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że warto walczyć o wymarzoną sylwetkę, bo nie chodzi tylko o walory estetyczne, ale  przede wszystkim o nasze zdrowie. Zdrowe odżywianie połączone z aktywnością fizyczną nie tylko pozwolą uniknąć wielu chorób, ale sprawią, że będziemy pewniejsze siebie. Pamiętajmy tylko, że im większe restrykcje sobie nałożymy tym częściej będziemy je łamać.

 

Jaki jest mój przepis na zgrabną sylwetkę?

 

Dzień zaczynam od szklanki wody. Pierwszy posiłek jem do godziny po przebudzeniu, każdy kolejne co 3 godziny. Niezależnie gdzie jestem, staram się jeść ciepłe posiłki, dają większe poczucie nasycenia, regulują trawienie i działają rozgrzewająco. Owoce i warzywa z reguły wybieram świeże, ale zdarza mi się sięgać po mrożonki. Jeśli chodzi o pieczywo, to sama piekę chleb, jeśli macie ochotę na przepis dajcie znać w komentarzu poniżej. Unikam wypieków wykonanych z produktu głęboko mrożonego.

 

Do przygotowywania obiadów wybieram obróbkę termiczną nie wymagającą dodania tłuszczu. Suplementuję jedynie witaminę D3 w dawce 2000 UI, dodatkowo codziennie staram się wypić szklankę wody ze zwiększoną ilością wapnia i magnezu. W ciągu dnia popijam herbaty ziołowe, najchętniej sięgam po skrzyp, rumianek i pokrzywę, dzięki nim wstaję rano z płaskim brzuchem.

 

Sama dieta to nie wszystko, musimy dołożyć do tego aktywność fizyczną. Staram się ćwiczyć co najmniej dwa razy w tygodniu wybierając zajęcia fitness na siłowni. Zmieniam rodzaj zajęć by nie popaść w rutynę i nie przyzwyczaić ciała do tych samych ćwiczeń. Jak zaczęłam swoją przygodę z bieganiem pisałam we wcześniejszym wpisie.

 

 

Nasza dieta powinna być dopasowana do charakteru naszej pracy, zapotrzebowania energetycznego i cech fizjologicznych, dobrze w tej kwestii zasięgnąć porady specjalisty. Poniżej znajdziecie moją propozycję diety ułożoną przez dietetyka:

 

Śniadanie Płatki owsiane górskie/żytnie/gryczane/ryżowe/kasza jaglana/musli [50g] + mleko 2%/jogurt naturalny 2% [200g] + owoce dowolne świeże lub mrożone – banan i winogrona max raz w tygodniu [150g] + orzechy/nasiona dowolne [20g]
II śniadanie Chleb/bułka graham/razowe/żytnie [50g] +masło [5g] lub awokado [20g] + wędlina lub ryba  [20g] +warzywa – pamiętaj o sałacie
obiad Porcja mięsa (filet z piersi kurczaka/indyka/chuda wołowina/ryba) [120g] + kasza/ryż/makaron [60g- masa suchego] lub ziemniaki/bataty [220g] + warzywa [100g] z dodatkiem tłuszczu tzn. oliwa/olej/majonez [10g] lub śmietana [40g]
podwieczorek Duża sztuka dowolnego owocu (ok. 200g już po obraniu – możesz robić musy/galaretki/koktajle/łączyć z warzywami liściastymi/ogórkiem i selerem naciowym)
kolacja Liście (sałata/roszponka/Rudola, rzymska/mix sałat, itp.) ilość dowolna +warzywa [150g] + oliwa/olej/majonez [10g] lub śmietana [40g] + chude mięso/ryba  (tuńczyk w wodzie, filet z kurczaka/indyka – masa przed grillowaniem) [65g] lub ser pleśniowy/feta/mozarella [30g] + pieczywo graham/razowe/żytnie/chrupkie/wafle ryżowe [35g]

 

Koniecznie dajcie znać jak dbacie o swoją sylwetkę.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress